ponedeljek, 4. november 2013

BRANJE POD KROŠNJO

BRANJE POD KROŠNJO

Že tretjič smo se ob krošnji zbrali z učenci 1., 2. in 3. razreda, pri čemer nas spremljajo učenci prostovoljci iz višjih razredov.
Prvič smo spoznali namen našega druženja, sprostiti se in uživati v branju različnih pravljic s celega sveta.
Odeli smo drevo v jesenske barve in ker se bliža hladno vreme, smo postavili tudi ptičjo krmilnico. Le to je kaj kmalu obiskal ptiček Vedež, ki je otroke popeljal do bralnega zaklada.
V tednih pred prazniki, ki jih mnogi povezujejo tudi z »nočjo čarovnic«, smo spoznali dve prikupni čarovnici Štufo in Kuštro, pisateljice Ide Mlakar. "Skuhali" sta odlično Čarmelado in ob pravljici smo se pošteno zabavali. Nekateri so o prebrani pravljici zapisali nekaj utrinkov, drugi pa so jih kar narisali. Z izdelki smo nato ovenčali našo krošnjo.



 
Ker je bilo kuhanje Čarmelade s čarovnicama tako prijetno, smo se odločili, da spečemo še čisto prave, CIPER COPER MEDENJAKE. Umešali smo najrazličnejše sestavine in ker nismo ravno vešči peke, so le ti bili nekoliko…..slani. Tako smo morali dodati še ciper-coper urok in hop….pred nam je bila košarica okusnih medenjakov.
 





 




 
 

























Tudi Javorjih so coprali okusne CIPER COPER medenjake, s katerimi so se posladkali ob šolski malici J.


 
 
 
COPRANJE V JAVORJIH


BRANJE S PATRICIJO

 

Vsak petek se nam v podaljšanem bivanju pridruži Patricija Razstresen. Vedno nam pripravi kaj novega in zanimivega. Največkrat nam kaj lepega prebere in nato se naše druženje nadaljuje z ustvarjanjem.

Brali smo pravljico:ŽIGA ŠPAGET GRE V ŠIRNI SVET (Aksinija Kermauner), nato pa ustvarjali. Vsak je pripravil svojo posodico testenin…malo drugače J.

 



ZAKAJ SO ZEBRE PROGASTE?

….ker se niso mogle odločiti, ali bi bile bele ali črne?

….ker ker so si oblekle pižamo?

….s takimi in podobnimi vprašanji smo se s Patricijo in ostalimi prostovoljkami zabavali ob knjigi: Zakaj so zebre progaste? : Lila Prap
 



 PRVI SNEG

 Zunaj že diši po snegu, zato smo prebrali knjigo: Prvi sneg.
Pogovarjali smo se o zimskih radostih in ker snega še ni, smo si ga morali pričarati drugače.
Izdelovali smo snežinke s papirja in z njimi okrasili hodnike in našo krošnjo, ki je že izgubila čudovite jesenske liste.






PTIČJE LETO: Polonca Kovač













ZELO ZELO LAČNA GOSENICA

Eric Carle

Tokrat smo brali slikanico: Zelo zelo lačna gosenica. Najprej sem jo v krogu pripovedovala jaz, nato pa so jo tretješolci doživeto prebrali prvošolcem. Tudi nekateri prvošolci so se že poizkusili v branju.

Vsak je dobil nalogo, narisati skozi kaj se je gosenica pregriznila ….in kaj se je iz nje razvilo?

……čudovit metulj.










Hans Christian Andersen

GRDI RAČEK

Učenci tretjega razreda, so izbrali pravljico Hansa Cristiana Andersena: GRDI RAČEK. Skupaj smo jo prebrali pod našo krošnjo,nato pa so jo prvošolci obnovili ob slikah. Izrazili so željo, da pravljico zaigramo, zato smo si razdelili vloge in nalogo za pripravo rekvizitov. Igrico smo v naslednji uri zaigrali učencem podaljšanega bivanja.
                                                                        Katja
 
 









Polonca Kovač
PTIČJE LETO
MAREC, APRIL MAJ
Z učenci smo prebrali zgodbice o pticah. Pri tem smo se posvetili pomladnim mesecem.
Sledile so ustvarjalne delavnice. Izdelali smo pisane ptice, ki bodo v pomladnih mesecih krasile našo krošnjo in šolske hodnike.
                                                                                                                                                                                                       Katja