sreda, 21. maj 2014

EKO


EKO BRALNA ZNAČKA

Po branju knjig, smo se z učenci veliko pogovarjali o pravilnem ravnanju z odpadki, obiskali knjižnico in si ogledali različno literaturo, povezano z ekologijo.

Razdelili smo se v skupine in izdelali različne EKO plakate, ki smo jih nato razstavili v preddverju šole. Zapisali so tudi svoje EKO zgodbice, ki so se navezovale na prebrane knjige.







 
 
 
ČUDOVITO JEZERO
Bilo je prečudovito jezero. Nekoč so ga obiskali trije otroci. Ime jim je bilo Domen, Luka in Aljaž. Nekega dne jih je obiskal predsednik države Borut Pahor. Ukazal je podreti vsa drevesa, ter naročil, naj zgradijo pomol, prostor za šotore, ceste, označbo prostorov, avtodome, majhne hiške,…
Vsa trava je bila pokrita s peskom ali betonom. Grmički so oveneli. Odločili so se, da gredo na drugo jezero….prva stvar, ki so jo naredili, ko so prispeli na jezero je bila, da so postavili velik znak:  PREPOVEDANO GRAJENJE KAMPA!!!
Luka Kalamar, Domen Rant Todorović, Aljaž Bohinc, 3.r
 
ROŽE CVETIJO
Nekega lepega dne, so bile rože zelo umazane. Župan je premišljeval, kaj bi lahko storil z rožami, da ne bi bile več videti zanemarjene in umazane. Spomnil se je, da ga lahko spremeni v hiše in bloke. Prebivalci so temu nasprotovali in glasno protestirali : NE GRADITE BLOKOV IN HIŠ NA TRAVNIKU! Župan je njihove želje in predloge preslišal, ter vztrajal pri svojih idejah. Prebivalci so se odločili, da gredo vsi na travnik in glasno protestirajo. Župan se je na koncu le vdal in travnik pustil. Čez čas je na travniku naredil lepo, naravi prijazno otroško igrišče. Otroci so bili zelo veseli.
Špela Šturm, 3.r in Ema, 1.r 
CVETOČI TRAVNIK
Nekoč je živel župan, ki ni maral cvetja, saj je od vsega imel najrajši tovarne. A nekoč je bilo vse drugače, kot si je želel on…po ulicah so letali metulji, na oknih, gredah in vrtovih so cvetele cvetlice….
Župan je ukazal, da morajo cvetje odstraniti. Namesto rož, so zgradili tovarne. Meščani so z žalosti skrivaj izdelovali papirnate metulje. Če je župan to videl, se je pošteno razjezil. Meščani ga zaradi njegovega obnašanja niso marali in hudo jim je bilo, da jim ne dovoli cvetlic in metuljev. Bili so zelo vztrajni in pridobili nazaj metulje in cvetlice, župan pa se je odselil v drugo mesto. 
Iris Zver, Lučka Ficko, Brina Frlan in Sara Robba, 1.r
 
KAKŠEN LEP PARK
Nekoč je bil park, lep, čudovit park. Meščani so se nekega sončnega dne odpravili na izlet. Prišli so do parka. Najprej so se namestili, nato pa ugotovili, da je travnik premajhen za tako veliko skupino meščanov. Posekali so vsa drevesa in si postavili šotore. Kmalu so jim bili šotori premalo, zato so zgradili vrtne hišice, kmalu so iz tega nastale hiške in kasneje hiše in hoteli. Vsak si je svoj kotiček uredil po svoje. Povabili so pomembneže z mesta in pričakovali čudovit odziv, na okolje, ki so si ga uredili. Ti pa so samo ošabno dejali:«TAKI STE KOT MI. SAJ TO JE MESTO!« meščani so se šele takrat dobro zavedli, kaj so storili s čudovitim travnikom.
Odločili so si poiskati novega. Vozili so se dolgo in našli še lepši travnik….tokrat so ravnali drugače….nanj so posadili vrtnice, tulipane in različno cvetoče grmičevje.
Zala Stržinar, 3.r 
NARAVA
Nekega dne so v vas prileteli metulji in rože so zacvetele. Župan se je začudil, kaj so te pisane stvari…deček in deklica z mesta sta mu povedala, da je zime konec in se je prebudila narava. Župan si je domislil, da bo vas spremenil v mesto, kjer bodo tovarne in veliko avtomobilov.  Vaščanom to ni bilo všeč. Odločili so se, da se županu uprejo in ne dopustijo spremeniti idilične vasice v mesto.